Proposals

About the site

The residential element of the permitted wider Heatherwood Hospital site comprises the existing Heatherwood Hospital which is located at the western end of Ascot High Street.

To the west and north, the site shares a boundary with the A332 (Kings Ride and Windsor Road) and the High Street, adjacent to the Heatherwood Hospital roundabout.

The site is bordered on its southern and eastern edges by the retained Hospital office building, apartment buildings and associated landscaped spaces and car parking. The new Hospital and associated open space (SANG) are located to the south.

Summary of our reserved matters application

The residential reserved matters process represents the final planning stage in the redevelopment of the existing Hospital site. In accordance with the parameter plans agreed by the consented outline permission, our recently submitted residential reserved matters application seeks consent for:

  • A total of 230 high-quality new homes, on an allocated development site which benefits from outline planning consent
  • A mix of one, two and three bed apartments and two, three and four-bed houses to respond to identified local housing needs
  • Four access points for cars, with multiple access points for pedestrians and cyclists
  • 368 car parking spaces including visitor parking and car club spaces, in line with adopted parking standards
  • Parking spaces to include electric vehicle charging points
  • 434 cycle space and cycle storage facilities to encourage sustainable modes of travel
  • Large areas of attractive public open spaces, including the retention and enhancement of the historic Bell Barrow heritage asset and new play areas for children
  • Retention of high-quality trees on site, along with substantial new tree and landscaping to reflect the spirit of the original Hospital development
  • New toucan crossing on the High Street

Listening and responding

We are committed to listening and responding to local views. To help us achieve this, we undertook a public consultation exercise in July of this year to gather views from residents and stakeholders on our emerging residential proposals.

Over 1,300 people were invited to take part in the consultation and in response to the feedback received, we have updated our plans to:

  • Increase pedestrian priority across the site
  • Encourage more sustainable modes of travels
  • Create new routes to the SANG for pedestrians
  • Reduce the number of three storey dwellings across the site
  • Decrease the amount of hard surfacing across the site
  • Better respond to the local climate emergency
  • Improve the quality of the proposed open space
  • Reduce the amount of on-street parking across the site